Nederlands English
Welkom bezoeker, Wilt u inloggen of registreren?
Uw winkelwagen is leeg!

Staatsexamens NT2
Staatsexamens Nederlands als tweede taal (NT2) programma I of programma II

Is Nederlands niet uw moedertaal en leert u op latere leeftijd Nederlands? Met een diploma van het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (NT2) programma I of II kunt u laten zien dat u voldoende Nederlandse taalvaardigheid hebt om hier te kunnen werken of studeren.
Er zijn twee examenprogramma’s. Uitgaande van uw vooropleiding kiest u voor een van deze programma’s:

-  Stex NT2 programma I voor niveau B1 van het ERK als u wilt doorleren en een MBO-opleiding op niveau 3 en 4 wilt volgen.  
-  Stex NT2 programma II voor niveau B2 van het ERK als u wilt studeren en een HBO-opleiding  of WO-opleiding (universitair) wilt volgen. 

Het examen
Een examen bestaat uit vier onderdelen: Lezen, Luisteren, Schrijven en Spreken.  Alle onderdelen maakt u op de computer. 

Inburgeren met het Staatsexamen NT2
Als u inburgeringsplichtig bent sinds 1 januari 2015  moet u ook de examenonderdelen Kennis van de Nederlandse Maatschappij / KNM en Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt  / ONA met goed gevolg afleggen.  
- Voor KNM krijgt u vragen over de Nederlandse maatschappij op niveau A2 van het ERK. De vragen gaan over de Nederlandse gezondheidszorg, het onderwijssysteem, hoe de democratie is georganiseerd,  over geschiedenis, aardrijkskunde en cultuur. (bekijk hier de inhoudsopgave van een KNM-cursusboek).  
- Het ONA-examen gaat over uw kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Aan de hand van acht resultaatkaarten stelt u een portfolio samen. Download hier de resultaatkaarten. Wanneer de kaarten en de bijlagen zijn goedgekeurd door DUO, wordt u opgeroepen voor een assessment met een examinator.  In dit gesprek gebaseerd op de resultaatkaarten staat uw wensberoep centraal en gaat het over uw sollicitatiebrief, over uw CV, over de meegestuurde vacatures en over hoe u verwacht uw kansen op (betaald)werk  te kunnen vergroten.  Het gesprek wordt in het Nederlands gevoerd maar u wordt niet beoordeeld op spreekvaardigheid. Het gaat hoofdzakelijk  om de inhoud van het gesprek. 

Algemene informatie over het examen
Algemene informatie vindt u op  staatsexamensnt2.nl/item/examen-doen

Voorbereiding op Stex? 
- Wilt u advies welk Stex programma het best bij u past?
- Wilt u direct starten met Nederlands bij een gerenomeerde taalschool bij u in de buurt? 
- Wilt u NT2-lesmateriaal bestellen (voor zelfstudie)  dat precies past bij uw leervraag? 
 
Neem contact met ons op!
U kunt direct mailen naar info@nederlandsalstweedetaal.nl . Stel u vraag gerust in het Engels. 
U kunt bellen naar:  010-7986018 (maandag, woensdag en donderdag) Spreek het antwoordapparaat in en we bellen u z.s.m. terug. 
 

Bent u op zoek naar informatie over Inburgerinsexamen in Nederland op niveau A2?  Klik dan hier.
Bent u op zoek naar informatie over Inburgerinsexamen bij de Nederlandse ambassade / consulaat  op niveau A1 in uw land? Klink dan hier.